Technische informatie

Flipperkastpoten (zie begin)

Flipperkast afstelling (zie verderop)

Bally Stern Rectifier board (zie onderaan)

 

Flipperkastpoten 

De flipperkastpoten, zoveel soorten, zoveel maten, welke heb je nodig? Flipperkast in bezit of er een gekocht en wil je ze graag vervangen omdat ze lelijk, verbogen, verroest of vier totaal verschillende zijn? Let erop dat je de juiste koopt, niet alleen qua maat maar ook qua uitvoering (de kleur) en zoals de fabrikant het bedoeld heeft. Een liefhebber let hier op.

Iedere flipperfabrikant heeft in de loop der jaren van meerdere flipperpoten gebruik gemaakt, ze verschillen in maat (meestal aangegeven in inches) en in uitvoering (chroom, kleur, wel of niet geribbeld). Om de juiste flipperkastpoot te vinden die je nodig hebt, dat is een hele uitdaging, maar kijk aan, hieronder de uitleg die je nodig hebt. Niet iedere flipperkast staat ertussen en dan wordt het uitzoeken geblazen, lees de handleiding, bekijk flyers en bekijk de flipperkasten van hetzelfde merk en jaartal, dan kom je er zeker achter. Twijfel je nog steeds? Schroom niet en mail ons, wij helpen je!

 

 

Merk

Jaartal

Uitvoering

Bally

1962-1968

31"

1968-1983

28 1/2" Niet geribbeld, donkergrijs (verf)

1984- en verder

Geribbeld, chroom (enkele uitzondering)

1990-1992

28 1/2" Geribbeld grijs (slechts acht flipperkasten)

Williams

1956-1966

31"

1966-1987

28 1/2" Chroom

1987-1999

28 1/2"Geribbeld chroom

1999-2000

28 1/2" Geribbeld grijs (Pinball 2000)

 

Flipperkast afstelling

Nodig: gradenmeter (heb je die niet? dan je telefoon :-) ), een waterpas en een flipperbal.

De ideale hoek van je speelveld is 7 graden, dus de achterste poten zijn altijd langer, dan de voorste. Dit hoogteverschil tussen de voorste en achterste poten bereik je door het uitdraaien van de afstelpoten. Heb je dit gedaan? Mooizo!

Dan nu het meten.

1: Leg je waterpas op de kopkast en controleer of je flipperkast waterpas staat, niet? Dan eén van de poten aan de achterzijde afstellen.

2: Leg je waterpas op het begin van de flipperkast zonder ruit en lockbar. Staat deze waterpas? 

3: Leg je gradenmeter in het midden van het speelveld naar je toe en lees 7 graden af. Heb je deze niet? Download dan de app hoekmeter/ gradenmeter op je telefoon en leg je telefoon op zijn kant in het midden van het speelveld en lees af, je raadt het al, 7 graden!

4: Laatste check, leg je flipperbal in het midden van het speelveld en laat de bal los (herhaal dit een paar keer), loopt deze in een rechte lijn naar beneden? Mooi, dan is je flipperkast op de juiste wijze afgesteld!

NB: Het is uiteraard afhankelijk van de vloer waar je flipperkast op staat, loopt de vloer scheef zoals in oude huizen, dan zal je de flipperkast enigszins moeten bijstellen. Of je vloer aanpassen ;-)!

 

Bally Stern Rectifier board

(Nog onder constructie)